top of page

Colombia: 13 huvitavat fakti

1. Colombia hinnatase on Lõuna-Ameerika mõistes pigem keskmine. Turistikad kohad kallimad, aga kohalik elu odav. Ööbimiseks leiab lihtsa kuid igati viisaka privaattoa kahele u 20-25€ eest öö. Päevaeelarve läks meil Colombias küll 37.7€ juures pigem lõhki, aga see on põhjustatud pigem Lost City matkast, mis maksab 250€ nelja päeva eest.

Ciuda Peridada ehk the Lost City vaade, kuhu pääseb vaid neljapäevase matkaga, aga see on seda aega ja raha igati väärt!

2. Colombia on suur. Sama suur kui Prantsusmaa, Hispaania ja Portugal kokku, kuid õnneks on siselennud siin odavad. Päeva ja ööbussid on siin mugavad, kuid ka paarisaja kilomeetrised vahemaad võivad vabalt võtta 7-14h aega.

3. Colombia on koduks 10%-le maailma floorale ja faunale. Oma liigirikkuse poolest jääb ta alla vaid Brasiiliale, mis on oma pindalalt 10 x suurem. Seda fakti võime ka omaltpoolt kinnitada, sest sealt leiab kõike - ookeanist vulkaanideni, džunglist lumiste mäetippudeni, korallrahudest maailma kõrgeimate palmideni, ahvidest anakondadeni ja papagoidest vaaladeni.

Mõned nopped Colombia rikkalikust loodusest.

4. Üle 50% riigi pindalast on kaetud džungliga, kus elab vaid 3% populatsioonist ja needki on enamjaolt põlisrahvad. Meil oli Lost City matka raames lähemalt tutvuda Kogi hõimu, nende elukohtade ja tavadega, mida soovitame tungivalt kõigile.

Kohalik kogi mees poporole koka ja merekarbi lima peale määrimas.

Kogi naised käivad alati paljajalu, sest see hoiab neid kontaktis emakese maaga.

Kogi küla

5. Colombial on ainsana Lõuna-.Ameerika riikidest ligipääs nii Atlandi kui ka Vaiksele ookeanile. Vaikse ookeani rannik on väheasustatud ning turistide masside poolt veel rikkumata, aga sinna ei lähe ühtgi teed ja ligi pääseb vaid lennukiga.

6. 85% colombialastest peavad ennast õnnelikeks inimesteks, mis teevad neist ühed maailma õnnelikumad ja seda kõike vaatamata nende vägivaldele minevikule.

7. Colombias, Cocora de Valle piirkonnas, kasvab maailma kõrgeim palm (kuni 60m!) ning on seeläbi ka riigi üheks rahvuslikuks sümboliks.

Uskumatult kõrged vahapalmid Valle de Cocoras.

8. Kõik Colombialased õpivad tantsima vist isegi enne käima hakkamist ja oh kuidas nad armastavad salsat – seda on kõikjal ning eriti just Cali’s, mis on tituleeritud ka maailma salsapeallinaks.

9. Pablo Escobar ja teised narkokartellid on tänaseks valus osa minevikust, mida üritatakse iga hinna eest unustada. Kuigi Colombia on endiselt maailma suurim kokaiinitootja on see liikunud rohkem äärealadele, jättes turistimarsuudi turvaliseks ja pakkudes kohalikele võimalust ka puhtalt raha teenida.

10. Medellin, mida varasemalt (Pablo Escobari aegadel) tunti kui maailma kõige kuritegelikuma linnana on tänaseks muutunud Ladina-Ameerikale oma kannapöörde ja innovaatiliste lahenduste poolest eeskujuks. Täna kannab mõrvapealinna tiitlit kahjuks Caracas, Venezuelas.

Medellini tänavakunsti nautimas, millest igal graffitil on vägivaldse mineviku ja uue algusega seoses oma lugu rääkida.

11. Kolm kõige tähtsamat asja colombialaste elus on jalgpall, jumal ja ema. Täpses järjekorras ei suuda keegi kokku leppida, aga top 3 on igaühele siin selge.

12. No dar Papaya (ära näita oma payapat) – tegu on tuntud kohaliku põhimõttega. Teisisõnu tähendab see, et ära jäta oma asju hetkekski järelvalveta, sest need võivad jalutama minna.

13. Colombia naiste seas on iluoperatsioonid väga populaarsed ja selle tõttu on Colombia kosmeetiliste lõikuste arvukuse poolest viies maailmas. Ülepaisutatud figuure näeb tänavapildis kõikjal ja isegi poodides on mannekeenid ebareaalselt kurvikad.

Kohalikud kurvikad mannekeenid.

Siin siis juba traditsiooniks saanud kokkuvõttev video meie Colombia kogemusest ja järgmine kord saab lugeda juba meie seiklustest Mehhikos.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page